
Odkryj smak lokalnych produktów w restauracji
- od: 25 stycznia 2016, poniedziałekdo: 29 lutego 2016, poniedziałek

Już ponad 60% Polaków kupuje świeże i lokalne produkty, wynika z raportu Friends of the Earth Europe. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się eko-jarmarki i bazary z regionalną żywnością. Również podczas wizyty w restauracjach goście zwracają uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne składniki ich dań. Zauważają to restauratorzy, którzy chcąc zapewnić najwyższą jakość potraw, nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami.
Polacy chętnie sięgają po regionalną żywność. Wyraża się to w rosnącej popularności idei slow food. Jak wynika z raportu „Z pola do społeczeństwa” z 2015 roku przygotowanego przez organizację Friends of the Earth Europe, już ponad 60% Polaków kupuje produkty od regionalnych dostawców. Dostęp do lokalnej żywności jest znacznie łatwiejszy dzięki licznie odbywającym się eko-jarmarkom i bazarom. Przykład stanowić może Wrocławski Bazar Smakoszy czy BioBazar, odbywający się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Również coraz więcej restauracji zaczyna zwracać uwagę na aspekt lokalności w kuchni.
– Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami nasze potrawy przygotowywane są w oparciu wyłącznie o świeże, najwyższej jakości produkty, co doceniają goście odwiedzający naszą restaurację – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej Food Art Gallery. – Myślę, że najlepszym sposobem na promowanie naszej polskiej żywności jest właśnie jak najczęstsze z niej korzystanie. Cztery piękne polskie pory roku zapewniają nam prawdziwe bogactwo naturalnych składników, z których szefowie kuchni powinni czerpać.
W potrawach serwowanych w Food Art Gallery nie brakuje lokalnych akcentów. Codziennie na miejscu wypiekany jest świeży, pachnący chleb, z mąki z Młyna Skokowa, wpisanej do programu Slow Food Dolny Śląsk. W karcie dań można znaleźć również sałatkę z buraków z kozią ricottą pochodzącą z Łomnicy czy śledzia w oleju lnianym z ekologicznej olejarni z Jelcza-Laskowic. Warto również wspomnieć o zupie kremie z topinamburu – rośliny bulwiastej stanowiącej zdrowszą alternatywę dla popularnych w Polsce ziemniaków – pochodzącego z własnej ekologicznej uprawy należącej do restauracji. Zagranicznym gościom zaś szczególnie do gustu przypadło Piwo Sobótka Górka, warzone wyłącznie z naturalnych składników tuż pod Wrocławiem.
Szefowie kuchni dzięki umiejętnemu wykorzystaniu lokalnych produktów nadają swoim daniom wyjątkowy smak. Tego nigdy się nie osiągnie sięgając po przetworzoną żywność. Jedzenie przyrządzone w ten sposób jest też naturalnie o wiele zdrowsze. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami restauracje mogą zainspirować swoich gości, pokazując im to, co jest najlepsze w ich regionie. Jak się okazuje, mamy czym się pochwalić w dziedzinie kulinariów i różnorodności produktów.





SZKOLENIE MS EXCEL DLA ŚREDNIOZAAWANSOWANYCH CZ.1
27 czerwca 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
21 933samorozwoj
POTRAWY Z WOKA Z I LOVE TO EAT
26 czerwca 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 991samorozwoj
W labiryncie newsów i fake newsów - mobilna gra domowa
25 czerwca 2020 - 10:00
Mediateka
pl. Teatralny 5 Wrocław
13 150samorozwoj
Figle i wybryki w krainie plastyki - warsztaty plastyczne dla dzieci
od: 10 marca 2020 do: 24 czerwca 2020
Wrocławskie Centrum Twórczości Dziecka
Kuźnicza 29a Wrocław
30 880samorozwoj
PROJEKTOWANIE UBIORU. WARSZTATY Z SERAFINEM ANDRZEJAKIEM
22 czerwca 2020 - 14:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
11 980samorozwoj
Dobre malowanie – warsztaty plastyczne
od: 9 września 2019 do: 22 czerwca 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
71 125sztuka
Warsztaty tańca irlandzkiego
od: 9 września 2019 do: 22 czerwca 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
41 638samorozwoj
OP_Young | Otwarty nabór na realizacje artystyczne
21 czerwca 2020 - 23:59
OP ENHEIM
Plac Solny 4 Wrocław
29 162sztuka
Warsztaty scenariuszowe z Dominiką Gnatek
od: 12 października 2019 do: 20 czerwca 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
39 292samorozwoj
Nowy sezon zajęć artystycznych w Konturach Kultury
od: 9 września 2019 do: 19 czerwca 2020
Kontury Kultury
ul. Kazimierza Jagiellończyka 10 a Wrocław
44 511samorozwoj
Zaplątani – warsztaty tkackie
od: 5 września 2019 do: 18 czerwca 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
45 523samorozwoj
Warsztaty aktorskie
od: 10 września 2019 do: 16 czerwca 2020
Klub Pod Kolumnami
pl. Św. Macieja 21 Wrocław
75 520teatr
SZKOLENIE MS EXCEL DLA POCZĄTKUJĄCYCH
13 czerwca 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 811samorozwoj
TAPICER W AKCJI - WEBINAR Z ALEKSANDREM KĄDZIELĄ
13 czerwca 2020 - 17:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
20 124samorozwoj
Sympozjalny Zestaw edukacyjny - jak z niego korzystać?
8 czerwca 2020 -
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
25 316samorozwoj
PROJEKT COACH
od: 12 maja 2020 do: 2 czerwca 2020
CRZ Krzywy Komin
Dubois 33-35a Wrocław
36 083samorozwój
OSTATNIE DNI NA ZGŁOSZENIE POMYSŁU DO KUŹNI PROJEKTÓW V
od: 1 maja 2020 do: 31 maja 2020
Centrum Kultury Agora
Serbska 5A Wrocław
23 141samorozwoj
