INFORMACJA:

Spróbuj kuchni molekularnej
- 5 listopada 2009, czwartek» 18:00

Łukasz Konik w akcji.
w Śląskiej Kawiarni Naukowej
Lody musztardowe, gotowanie i mieszanie drinkow ciekłym azotem w Śląskiej Kawiarni Naukowej.
*Chcesz być dobrym kucharzem? Ucz się fizyki i chemii. Przekonywać o tym będziemy podczas kolejnego spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej, ktorej tematem będzie "kuchnia molekularna". Lody o smaku musztardy, buraczkowy kawior czy drinki na bazie ciekłego azotu to dodatkowe atrakcje dla wszystkich ciekawych świata. *
„Kuchnia molekularna" to pojęcie, ktore początkowo kojarzyć się może z filmami science fiction. Okazuje się jednak, że zdecydowanie więcej w niej science niż fikcji, bo kuchnia molekularna to połączenie natury z nauką. Tworcy potraw molekularnych tradycyjne metody przygotowywania posiłkow odsyłają do lamusa. W ich restauracjach nie ma miejsca na gotowanie, smażenie czy pieczenie. Kuchnia staje się naukowym laboratorium.
Prekursorem tej metody przygotowywania jedzenia był ponoć Sir Benjamin Thompson żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku, ale tak naprawdę wszystko zaczęło się pod koniec lat 80. XX w. za sprawą węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve Thisa, ktorzy badali m.in. wzajemne oddziaływanie związkow chemicznych zawartych w rożnych produktach.
Dzięki naukowemu podejściu do gastronomii możliwe jest uzyskanie np. pysznych lodow o smaku musztardy czy sosu pod postacią pianki.
Dlaczego ciasto powinno się mieszać kręcąc w prawo? Dlaczego kolejność dodawania składnikow wpływa na smak potrawy? Czy w kuchni można stworzyć sztuczny kawior? A sztuczne smaki?
Każdy może swoją kuchnię zamienić w laboratorium naukowe. Pora dowiedzieć się jak to zrobić.
Naszym gościem będzie prof. Ernest Aleksy Bartnik, fizyk, kucharz i recenzent. Pokaz kuchni molekularnej przeprowadzi łukasz konik prekursor kuchni molekularnej w Polsce.
W czasie spotkania zaprezentuje:
- Kawior o smaku buraczkow * Ciekły azot czyli inaczej smok wawelski * Drink na bazie ciekłego azotu * Pianki smakowe ciepłe w środku zimne z zew. * Lody/sorbet o smaku pomidora*
Podczas spotkania zagra jazzowe trio* Uninhibited room. Całość spotkania będzie tłumaczona na *język migowy, a dzięki inicjatywie Partnerstwo dla Przyszłości transmitowana na żywo w Internecie.
Szczegoły na www.KawiarniaNaukowa.pl
Zapraszamy!
bilety:
wstęp wolny

Speed Dating w Katowicach (26-36 lat)
27 kwietnia 2025 - 19:00
Club Garage
Dąbrówki 10 Katowice
4 717samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (36-48 lat)
27 kwietnia 2025 - 17:00
Club Garage
Dąbrówki 10 Katowice
4 726samorozwoj
Krzysztof Hołowczyc - Piekło Dakaru | spotkanie z cyklu Świat Czeka
27 listopada 2024 - 19:00
Kino Teatr Rialto
św. Jana 24 Katowice
13 907samorozwoj
Sebastian Kawa – Zimna pustynia - spotkanie z cyklu "Świat Czeka"
30 października 2024 - 19:00
Kinoteatr Rialto
św. Jana 24 Katowice
17 538samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (20-29 lat)
19 maja 2024 - 19:00
Club Garage
Dąbrówki 10 Katowice
34 579samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (29-39 lat)
19 maja 2024 - 17:00
Club Garage
Dąbrówki 10 Katowice
34 918samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (20-32 lata)
7 stycznia 2024 - 19:00
Club Garage
Dąbrówki 10 Katowice
45 108samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (36-48 lat)
18 grudnia 2023 - 19:00
Nowy Dekameron
3 Maja, 19 Katowice
47 296samorozwoj
Speed Dating w Katowicach (26-36 lat)
13 grudnia 2023 - 19:00
Nowy Dekameron
3 Maja, 19 Katowice
47 598samorozwoj
