koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2025 - nr 375 - do pobraniaDBP - miesiąc z 9 sztukąPopiół i diament - spotkaniaGAUDIUMKAMERALIŚCI WROCŁAWSCY - Świder & HerbertBWA Wrocław - spadek
zmodyfikowano  rok temu  »  

„Chanuka. Świąteczny przepiśnik” - spotkanie z Agnieszką Kuś

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 216 wyświetleń od 28 listopada 2024
  • 8 grudnia 2024, niedziela
    » 16:00

Złociste placki ziemniaczane, pachnące pomarańczami sfenj czy puszyste racuchy? Podczas spotkania przyjrzymy się przepisom na chanukowe przysmaki pochodzące z różnych stron świata. Będzie to pełna smaku podróż w świat tradycji aszkenazyjskich i sefardyjskich: od Maroka, przez Hiszpanię i Włochy po Polskę i Litwę. Mamy także nadzieję, że zaprezentowane dania i przepisy staną się inspiracją do eksperymentowania w kuchni podczas nadchodzących świąt.

Agnieszka Kuś - Historyczka, varsavianistka i absolwentka studiów polsko-żydowskich IBL PAN oraz Food Studies na SWPS Warszawa. Zajmuje się polskim i żydowskim dziedzictwem kulinarnym i muzycznym. Teksty, filmy dokumentalne z jej udziałem, spoty oraz webinaria można znaleźć w Internecie oraz na autorskim blogu pt. „Patrzę i jem”. Szczególnie bliskie są jej tematy związane z XX-leciem międzywojennym. W 2020/2021 prowadziła cykl spotkań o kuchni II Rzeczypospolitej pt. "Epoka od kuchni" dla Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. W 2022 r. zadebiutowała jako scenarzystka i reżyserka serii „JewishFood Tour of Poland” wyprodukowanej przez MHŻP Polin. W warszawskim Muzeum Farmacji prowadzi warsztaty kulinarne w ramach cyklu „Do apteki – nie tylko po zdrowie” odkrywając wraz z uczestnikami dawne receptury na zdrową dietę. Na warsztatach kulinarnych prowadzonych w MHŻP Polin oraz na festiwalach kultury żydowskiej przybliża smaki kuchni – tradycyjnej i izraelskiej.

Wstęp wolny!

Kiedy? 8.12.2024 r | godz. 16:00

Gdzie? Klub Babel | ul. Próżna 5

Organizator: Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce

autor:
zmodyfikowano  rok temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ