koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - LISTOPAD 2025 - nr 375 - do pobraniaFinały Mistrzostw Świata w graniu Chopina na fortepianie
zmodyfikowano  2 lata temu  »  

Klub zielarski: Przyprawy z naszych półek kuchennych i parapetów

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 198 wyświetleń od 7 września 2023
  • 12 października 2023, czwartek
    » 11:00

12 października 2023, czwartek, godz. 11.00

Wstęp wolny dla studentów UTW DK Zacisze, pozostali 20 zł.

Zapraszamy na spotkanie Klubu Zielarskiego poświęcone przyprawom z naszych półek kuchennych i parapetów.

Spotkanie prowadzi nasza zielarka Maria Kuzak. Opowie o roślinach przyprawowych, w tym korzennych. Nauczy nas rozróżniać rośliny na podstawie wyglądu, zapachu i smaku. Poznamy właściwości odżywcze i zastosowanie przypraw dla zdrowia, pielęgnacji urody, w codziennej kuchni, w potrawach codziennych i daniach wykwintnych. Powiemy o zasadach zbioru i przechowywania.

W programie:

Jakie znamy rośliny przyprawowe? Historia roślin - w Polsce i w różnych kulturach. Burzliwa historia „przypraw korzennych”. Rośliny używane jako przyprawy, najczęściej stosowane w postaci świeżej, które nadają indywidualny charakter każdej potrawie. Przyprawy w świątecznych przepisach. Rozróżnianie rośliny na podstawie: wyglądu, zapachu i smaku. Zasady zbioru, przechowywania i stosowania. Właściwości odżywcze i możliwości wykorzystania tych przyprawy w potrawach codziennych lub daniach wykwintnych. Sposoby wykorzystania roślin przyprawowych dla zdrowia, w codziennej kuchni i pielęgnacji urody. Otacza nas świat pełen fascynujących roślin, zwykle nieznanych. Wiedza o bogactwie życia form roślinnych pozwala nabrać respektu dla ich możliwości, przywraca należny im szacunek, z jakim pierwotne kultury odnosiły się do wszystkich przejawów istnienia – nasi przodkowie też. Przez tysiąclecia swego istnienia, użyczając swoich składników dla utrzymania życia, podtrzymania zdrowia i pomocy ludziom, uczestniczyły w historii i sztuce ludzi, zawsze obdarzając swym pięknem. Poznając roślinną różnorodność, właściwości możemy docenić je i zaprzyjaźnić się z nimi. Ten zielony świat czeka na ponowne odkrycie i pełne współistnienie na Ziemi.

Więcej: https://zacisze.waw.pl/pl/przyprawy-z-naszych-polek-kuchennych-i-parapetow

autor:
zmodyfikowano  2 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ