Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna - Wystawa czasowa
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Warszawa » ul. Mordechaja Anielewicza 6 00-157 Warszawa » NA MAPIE
- 19 października 2022, środa» 17:30
- 14 października 2022, piątek» 17:30

Kuratorki wystawy: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma
Projekt wystawy: ONTO | Kaja Nosal i Anna Wręga Autorka instalacji artystycznej: Anna Królikiewicz (współpraca: Tomasz Krupiński, Michał Majchrowicz, Małgorzata Markiewicz, Joanna Tofiło, Anna Wilczyńska) Autorka graficznych symboli jedzenia: Zofia Rogula Autorka wycinanek: Monika Krajewska Realizacja filmów: Patryk Grochowalski Kuratorka organizacyjna: Kinga Lewandowska-Doleszczak Kierowniczka Działu Wystaw: Joanna Fikus Inwentaryzatorka: Małgorzata Bogdańska-Krzyżanek Opieka konserwatorska: Agnieszka Cyrulik Licencje: Anna Rechentiuk-Tyszka Tłumaczenie i korekta tekstów angielskich: Zofia Sochańska Korekta tekstów w języku polskim: Maria Koral Identyfikacja wizualna wystawy: Adam Żebrowski Promocja wystawy: Marta Dziewulska, Marlena Jałoszyńska, Michał Kulisiewicz, Jakub Woźniak, Radosław Wójcik Koordynatorka programu towarzyszącego: Magdalena Maślak Realizacja wystawy: IKG Aleksander Sieklicki Realizacja multimediów na wystawie: Eidotech Polska Sp. z o.o. Dostępność: Wioleta Jóźwiak Opieka techniczna: Paweł Przyborowski, Tomasz Romanowski, Dariusz Różalski, Witold Słabuszewski, Jacek Szczygieł
Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii. Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłaniamy także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.
Zapraszając na wystawę, zachęcamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, przekonajmy się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.
Bilet jest ważny przez cały dzień we wskazanej dacie w godzinach otwarcia muzeum
Bilet upoważnia do zwiedzania wystawy czasowej.
Show me your plate and I will tell you who you are — where you come from, who your ancestors were, who your neighbours are, and what your lifestyle is.
"What’s Cooking?" exhibition devoted to Jewish culinary traditions and customs will open at POLIN Museum on 11 March 2022. By showing what Jews eat and why — typical dishes, the way they are prepared, and the meaning they carry — we acquaint our visitors with Jewish religion and culture in various corners of the globe.
The exhibition is a culinary journey across time and space. It presents a variety of traditions and meals Jews have eaten throughout the ages while living in the diaspora, i.e. away from the historic Land of Israel. It also tells the story of how Jews, while migrating, brought with them various dishes and products, from the Middle Ages to the great waves of migration in the nineteenth and twentieth centuries to America or to Israel.
The rules of kashrut and the methods of preparing meals that are explained in the exhibition narrative will help understand the religious foundation which holds the Jewish cuisine together. Wherever Jews resided, they complied with the rules of kashrut based on the products available in a given location and on their neighbours’ traditions stemming from other cultures: no matter what they put in their pot, they cooked the meals following similar guidelines.
We will also talk about how in the modern era and in the present day many Jews distance themselves from the tradition or, alternately, seek their roots anew. The exhibition demonstrates both the uniqueness of the Jewish cuisine and the reasons why it is so difficult to define it.
We encourage our guests to discover what potato pancakes have in common with "latkes", Polish "gołąbki" with "holishikes", how "chulent" is different from adafina and, last but not least, why in the New York City pickled gherkins and borsht are considered Jewish food.
The exhibition is accompanied by four sculptures by artist Anna Królikiewicz which will serve as a metaphorical commentary on the narrative devoted to Jewish cuisine.
The Conspiracy - pokaz przedpremierowy 27.10 godz. 19:00
27 października 2013 - 19:00
Teatr Tańca Zawirowania przy Starej Prochowni
Boleść 2 Warszawa
20 779teatr
Spektakl „Biblia w skróconej wersji”, 12-13, 27 października
27 października 2013 - 19:00jest więcej terminów
Scena Współczesna przy Starej Prochowni
ul. Boleść 2 Warszawa
24 560teatr
"Noc Helvera" - polsko-włoski spektakl premierowy
26 października 2013 - 19:30 - 21jest więcej terminów
Teatr WARSawy
Rynek Nowego Miasta 5/7 Warszawa
21 586teatr
Głosy z zaświatów - spektakl komediowy Teatru Improwizacji AFRONT
26 października 2013 -
PaństwoMiasto
ul. Andersa 29 Warszawa
20 790teatr
O P E R A / SUOR ANGELICA (Giacomo Puccini)
26 października 2013 - 19:00jest więcej terminów
Warszawska Opera Kameralna
al. Solidarności 76b Warszawa
21 696teatr
50 twarzy Ewy - pokaz przedpremierowy 26.10 godz. 19:00
26 października 2013 - 19:00
Teatr Tańca Zawirowania przy Starej Prochowni
Boleść 2 Warszawa
20 768teatr
Spektakl "Kolacja dla głupca" w wykonaniu Grupy Teatralnej TR
26 października 2013 - 19:00
Bielański Ośrodek Kultury
ul. Goldoniego 1 Warszawa
20 955teatr
Spektakl „Dzieła wszystkie Szekspira” 5-6, 26 października
26 października 2013 - 19:00jest więcej terminów
Teatr Młyn
Jezuicka 4 Warszawa
18 464teatr
Prawda
24 października 2013 - 20:30jest więcej terminów
PALLADIUM
ul. Złota 9 Warszawa
161 464muzyka
Robert Gierlach, Wojciech Gierlach - Gwiazdy Warszawskiej Opery Kameralnej
20 października 2013 - 19:00
Warszawska Opera Kameralna
al. Solidarności 76b Warszawa
21 144teatr
Podróż z Pchłą Szachrajką
20 października 2013 - 16
Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego
Czarnieckiego 51 Warszawa
20 879teatr
EYE ON CULTURE FESTIVAL
od: 17 października 2013 do: 20 października 2013
Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana
ul. Kazimierza Karasia 2 00-327 Warszawa tel. 22 826 92 76, bilety@teatrpolski.waw.pl Warszawa
23 371teatr
z cyklu "Podrózniczek" - Rosja
20 października 2013 - 12:30
Bielański Ośrodek Kultury
ul. Goldoniego 1 Warszawa
21 359teatr
Andropauza 2
20 października 2013 - 18:00jest więcej terminów
PALLADIUM
ul. Złota 9 Warszawa
188 213muzyka
WARIAT I ZAKONNICA WITKACEGO W REŻYSERII SYLWESTRA BIRAGI
19 października 2013 - 20:00
Teatr Druga Strefa
ul. Magazynowa 14 a Warszawa
20 434teatr
Biegałka. Opowieść z bałkańskich pograniczy
19 października 2013 - 19:00
Galeria Stara Prochownia
Boleść 2 Warszawa
37 063teatr
III Międzynarodowy Festiwal Zbliżenia Kultur 2013
19 października 2013 -
Rosyjski Ośrodek Nauki i Kultury
ul. Belwederska 25 Warszawa
20 125teatr

























