koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE wrzesień 2025 - nr 373DNI WĘGIERSKIE 2025 DBPDNI SENIORA 22521. Festiwal Opowiadania, WrocławTpL Repertuar 09.2025
zmodyfikowano  3 lata temu  »  

Plenerowy Dom Kultury - Smak

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 1 281 wyświetleń od 8 lipca 2022
  • 10 lipca 2022, niedziela
    » 13:30

Zapraszamy dzieci na kolejne spotkanie z teatrem i przyrodą! Tym razem spotykamy się w Parku Marka Kotańskiego, by doświadczyć różnych smaków.

Teatr

godz. 15.00 – Teatr Katarynka „W miejskiej dżungli”

Musicalowa opowieść dla najmłodszych o historii nawiązania przyjaźni małpki Eli i słonika Trąbonika. Spektakl uczy, że trudności pokonuje się wspólnymi siłami. Zaskakujące i zabawne sytuacje, wspaniała oprawa muzyczna, ruch sceniczny, śpiew, taniec – wszystko to powoduje, że dzieci ani przez moment się nie nudzą. Wszyscy wspólnie przeciwstawią się zamknięciu Zoo i pokrzyżują plany Biznesmena.

Czas trwania: 45min

Spotkania i warsztaty – doświadczamy przyrody we Włochach – smak

13.30 – warsztat Mali Odkrywcy – eksperymenty

Podczas eksperymentów dzieci będą mogły poznać jak smakują przysmaki przygotowane metodami kuchni molekularnej przy użyciu ciekłego azotu mającego -196 stopni Celsjusza. Zbadamy również jak człowiek odbiera smaki oraz czy wzrok pomaga nam w odróżnianiu smaków. Dodatkowo poeksperymentujemy z wodą i zbadany jej właściwości jako ciecz, lód oraz parę.

13.30 – warsztaty z Mead Ladies - spacer botaniczny - W poszukiwaniu dzikich smaków

Smak kwaśny - ziołowy ocet (prosimy uczestników o przyniesienie ok. litrowego słoika)

Smak słodki - jadalne kwiaty i herbata utleniana (proszę uczestników o przyniesienie ok. 200-ml słoika)

Smak gorzki - piołun i spółka

g.13.30 – warsztat prowadzony przez Pracownię Nauki i Przygody

Jakie smaki rozpoznaje człowiek, a jakie zwierzęta? Czy język jest jedyną częścią ciała, którą można posmakować jedzenie? A jak odróżnić rośliny jadalne od tych trujących? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi podczas przyrodniczego spaceru. Wcielimy się w poszukiwaczy roślin i sprawdzimy, czy są jadalne, lecznicze czy też trujące. Na moment zamienimy się w kucharzy, druidów albo czarownice by stworzyć smakowite dania, magiczne mikstury albo też trucizny.

Zapisy na warsztaty od 1.07 na: zapisy@dkwlochy.pl

Miejsce: Park Marka Kotańskiego

autor:
zmodyfikowano  3 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ