koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TEATR AVATARCO JEST GRANE - LISTOPAD 2025 - nr 375 - do pobraniaFinały Mistrzostw Świata w graniu Chopina na fortepianieCO JEST GRANE - PAŹDZIERNIK 2025 - nr 374
zmodyfikowano  6 lat temu  »  

APETYT I APATIA – festiwal Przemiany w Centrum Nauki Kopernik

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 17 325 wyświetleń od 25 września 2019
  • 6 października 2019, niedziela
    » 22:00
  • 3 października 2019, czwartek
    » 18:00

Hamburger wyhodowany w laboratorium. Creme brûlée ze świerszczami. Makaron z larw mącznika. Czy to menu z niedalekiej przyszłości? Zarezerwuj czas na tegoroczny Festiwal Przemiany, poświęcony żywności jutra. To 4 dni twórczej aktywności pod hasłem „Apetyt i apatia” - wystawa, wykłady, warsztaty, panele dyskusyjne, filmy, koncerty.

Jaka czeka nas przyszłość? Nieposkromiony apetyt zawiódł ludzkość w ślepą uliczkę. Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Uśpieni sytością, popadliśmy w apatię. To ostatni moment, by się z niej otrząsnąć i spróbować ocalić planetę. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, jak je wykorzystamy.

Podczas festiwalu poznamy rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem. Smacznego!

W programie:

Wystawa Uśpieni sytością Głodowa książka kucharska, bistro in vitro, artystyczne spekulacje kulinarne. Wystawa to trzeźwe spojrzenie na fakty związane z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia.

KitchenLab To szczególna przestrzeń na wystawie Uśpieni sytością. Można tu samodzielnie sklonować roślinę, zaszczepić jabłoń, poznać technikę hodowli komórkowej mięsa.

wykłady Koert van Mensvoort o spekulatywnej przyszłości żywności. Chloé Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu. Christopher Bryant o stosunku ludzi do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowych rodzajów żywności.

Wspólny stół Komercjalizacja nowych produktów, suplementy, dieta funkcjonalna, kulinarne mody. Szansa, by poznać etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości.

Kino Przemian Codzienna dawka dokumentów, pozwalających spojrzeć na problematykę festiwalu z wielu rożnych perspektyw.

Panele dyskusyjne Diety. Lokalność. Jedzenie sztuczne i naturalne. Żywnościowy design. Influencerzy „od kuchni”. Aktualne tematy, trudne pytania, najnowsza wiedza naukowa. Okazja, by posłuchać ekspertów i porozmawiać z nimi. science espresso Żywność funkcjonalna. Psychologia jedzenia. Zmiany klimatyczne. Kameralne spotkania ze specjalistami, reprezentującymi różne dziedziny. Luźna atmosfera i możliwość indywidualnej rozmowy.

Warsztaty Nowatorskie metody konserwacji. Ślad węglowy. Pleśń i bakterie. Solidna dawka naukowych nowości i szansa zdobycia przydatnych, praktycznych umiejętności.

Mity i memy Analiza kilku najpowszechniejszych mitów o żywności i próba stworzenia pozytywnych memów wokół rzetelnej wiedzy naukowej.

Koncerty Natalie Beridze (3.10), Zamilska (4.10), Wojciech Bąkowski (5.10), di.ARIA/ SJØGREN/ WRONG DIALS (5.10), Paweł Szamburski (6.10).

Wstęp wolny

Szczegółowy program: www.festiwalprzemiany.pl

autor:
zmodyfikowano  6 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ