koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
zmodyfikowano  13 lat temu  »  

Artystyczne spotkanie z kuchnią japońską

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 37 581 wyświetleń od 2 kwietnia 2009

Warszawa » Francuska 16a » NA MAPIE

  • od: 16 kwietnia 2009, czwartek
    do: 30 czerwca 2009, wtorek

"Menu" Leszczyńskiej i "Kulinarne tradycje Japonii" Tomaszewskiej-Bolałek

**„Menu" - wystawa Agaty Leszczyńskiej
16 kwietnia - 30 czerwca 2009

Sushi TEKEDA, Warszawa ul. Francuska 16a

Wernisaż: 16 kwietnia 2009, godz. 19:00

**

HOarT Studio i Sushi TEKEDA zapraszają 16 kwietnia 2009 o godz. 19.00 na wieczor z kuchnią japońską. W programie otwarcie wystawy „Menu" Agaty Leszczyńskiej oraz spotkanie z książką „Tradycje kulinarne Japonii" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, na dodatek degustacją sushi, a wszystko w klimacie japońskiego baru.

Na wystawie „Menu", ktorą oglądać będzie można do 30 czerwca br., zaprezentowana zostanie część z cyklu malarskiego Agaty Leszczyńskiej pod tym samym tytułem oraz designerskie projekty desek do krojenia. Za rowno na obrazach, jak i na akcesoriach kuchennych, utrwaliła artystka wizerunki produktow spożywczych - kawałki ryb i mięsa. Wyjęte z rzeczywistości, wyeksponowane na abstrakcyjnych tłach urastają one do miana obiektow sakralnych. Epatują swoją mięsistością i chwilową świeżością. Stają się artystycznym komentarzem otaczającej nas konsumpcyjnej rzeczywistości. Nawiązują i wyśmiewają wszechobecne w miejskiej przestrzeni, nieudolne, supermarketowe reklamy.

Agata Leszczyńska (ur.1982r) - absolwentka Wydzialu Grafiki ASP w Krakowie (wyrożnienie na dyplomie w Pracowni Plakatu prof. Piotra Kunce). W 2005 roku odbyła staż w Ecole Superieure Estienne Paris. W 2008 roku była uczestniczką 4 Edycji Available Art, ktora odbyła się we Freiraum/quartier 21, Museumsquartier w Wiedniu (Austria). Brała udział w akcjach pokonkursowych Samsung Art Master: I Edycji 28 marca 2004 r. w wiosennej scenerii Oranżerii Pałacu w Wilanowie III Edycji 11 czerwca 2006 r. w Centrum Sztuki Wspołczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. W 2006 zdobywczyni Brązowego Medalu na Międzynarodowym Biennale Plakatu w Meksyku. Brała udział rownież w wielu innych zbiorowych wystawach plakatu.
*
„Tradycje kulinarne Japonii" *
Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to książka poświęcona historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie poza opisami produktow spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w rożnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończykow na przestrzeni dziejow. Znaleźć można w niej odpowiedzi na pytania takie jak: Od kiedy Japończycy jadają sushi? Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem? Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończykow? Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy poźniej niż we Francji? Jakiej potrawy nigdy nie sprobuje cesarz? Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?

Magdalena Furmanik-Kowalska - organizatorka spotkania, kuratorka wystawy

Spotkanie zorganizowane we wspołpracy z wydawnictwem Hanami.
www.hanami.pl **

www.hoart.pl**[

](http://www.warsawvoice.pl/)

bilety:

wstęp wolny

autor:
zmodyfikowano  13 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ