koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
CO JEST GRANE - czerwiec 2025 - nr 372 - już do pobrania
zmodyfikowano  2 dni temu

Kuchnia Żydów aszkenazyjskich

Kraków »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » CO JEST GRANE » » 828 wyświetleń od 24 czerwca 2025
  • 26 czerwca 2025, czwartek
    » 16:00

#

Warsztaty kuchni aszkenazyjskiej

Podobnie jak wiele innych składowych kultury żydowskiej, żydowskie jedzenie w pewien sposób jest obecne, jak i nieobecne w naszej codzienności. Od prawie 1000 lat mniejszość żydowska zamieszkuje Polskę. Jak bardzo nasze kuchnie się wymieszały?

Podczas warsztatów pragniemy przybliżyć naszym Gościom smaki i dania, które wciąż możemy spotkać na naszym stole, lub te, które bezpowrotnie z tego stołu zniknęły.

Aleksander Baron i Agnieszka Kraszewska reinterpretują kuchnię aszkenazyjską na swój sposób, dlatego przechodząc na naszą kolację będziecie mogli doświadczyć wyników poszukiwań i oryginalnego progresu kuchni.

Każdemu daniu towarzyszyć będzie opowieść i historia.

  1. Smalec gęsi z gribenes

  2. Forszmak ze śledzia na chałce

  3. Żur na zakwasie z kiszonej chałki na wywarze z kaczki

  4. Gołąbki z kawiorem po żydowsku, pęczakiem w sosie z ogórków świeżych i kiszonych, koperku

  5. Jabłko nadziewane makagigami

WIno i alkohole:

(pairing do dań)

wódka jabłkowa Ima Distillery 40 ml
Winnica Wieliczka, Jantar (wino pomarańczowe) 75 ml
wódka o smaku borowików, Łukasz Gołębiewski Bon Ton 40ml
Golan Heights Winery, Gamla Chardonnay 2022 (kosher) 75ml
Miód pitny Mel de Petra - trzeciak panieński 2017 75m

zmodyfikowano  2 dni temu
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ