koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
Tłumacz w muzeum OSSOKsiążki zbójeckie OSSOCO JEST GRANE - maj 2025 - nr 371TpL repertuar Maj 2025SILESIANA 2025SREBRO LegnicaGIEŁDA książki DBP
zmodyfikowano  9 lat temu  »  

Na Sofie z Katarzyną Miłochną Mikulską

Łódź »
CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 13 327 wyświetleń od 7 stycznia 2016
  • 3 lutego 2016, środa
    » 17:00

Katarzyna Mikulska Absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego, animator czasu wolnego, autorka i współautorka scenariuszy zajęć popularyzujących wiedzę dotyczącą rodzimych ziół, obrzędów i kuchni; w pracy dydaktycznej z młodzieżą i dorosłymi promuje zagadnienia związane z ekologią. Survival, prepping jest często kojarzony z odrobinę męczącym pomysłem na przygodę, ot wakacje w trudnych warunkach. Katarzyna Mikulska opowie o survivalu i prepperingu z punktu widzenia kobiety. Dla niej to nie trudne wakacje, ale możliwość sprawdzenia siebie, eksperymentowania w dzikiej kuchni, ale także przygotowanie się do przeżycia w skrajnie trudnych, wręcz ekstremalnych warunkach. Będzie mówić o obozie w lesie, o jedzeniu, o dzikiej apteczce. Jej konikiem jest zielona kuchnia. Mówi się o roślinach, że są duszą kuchni i chwałą kucharzy. Bez względu na kraj, kontynent, użyte w przemyślny sposób mogą przekształcić zwykły, codzienny posiłek w zmysłowe doznanie niepowtarzalnych smaków i aromatów. Zmysł smaku to genialny detektor. Pozwala on określić czy daną obcą roślinę można lub nie można zjeść. Słodki smak rośliny oznacza, że zawiera ona cukry proste i można ją zjeść. Natomiast gorzki smak wskazuje na obecność garbników i innych substancji które nie koniecznie nadają się do spożycia. Pokaże jak łatwo skomponować przepyszny, odżywczy i zdrowy posiłek mając to co rośnie wokół, dostęp do ognia i wody. Pokaże jak herbatki z niejednego zioła pozbawią nas bólu głowy, przyniosą ukojenie zadrapaniom, ukąszeniom i stłuczeniom. Członkini Stowarzyszenia Odtwórców i Rzemiosł Dawnych Strzecha. Członkini Zespołu Muzyki Dawnej Ars Temporis. Jej miłością jest historia. Laureatka 30under30 2012 oraz Kobieta Kreuje 2012.

zmodyfikowano  9 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ