Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej – spotkanie autorskie
- 5 grudnia 2018, środa» 17:00

Muzeum Pana Tadeusza zaprasza na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim i Magdaleną Kasprzyk-Cheveriaux, autorami książki „Kapłony i szczeżuje” opowiadającej o kuchni staropolskiej, tak starej i tak polskiej, że dzisiaj już nieznanej.
Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Jak pisał osiemnastowieczny historyk, Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe.
Poczytajmy zatem o oszałamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.
Książka „Kapłony i szczeżuje” opowiada o kuchni staropolskiej, tak starej i tak polskiej, że dzisiaj już nieznanej. Kuchnia to tak naprawdę nie tyle potrawy, produkty czy nawet smak, ale pewne zasady, idee i wartości decydujące o tym, co jemy, jak to przyrządzamy i rozstrzygające o tym, jak to nam smakuje i co uznajemy za lepsze, bardziej eleganckie i światowe. Stąd też książka dotyczy przede wszystkim globalizacji i kariery nowych produktów z Ameryki, dawnego polskiego postu i zapomnianej dietetyki, zupełnie innej estetyki smaku, utraconych swojskich i dzikich produktów.
Opowieść kończy się uwagami o tzw. „rekonstrukcji kulinarnej”: dzisiejszej modzie na naśladowanie dawnej kuchni. Czy to jest w ogóle możliwe? Czy można wskrzesić dawną kuchnię? Czy kucharze są w stanie zrozumieć przepisy sprzed setek lat i zabrać nas w swoistą podróż w czasie?
wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, wejściówki do odebrania w kasach muzeum, możliwa rezerwacja mailowa: zapisy@ossolineum.pl (zarezerwowane wejściówki należy odebrać najpóźniej pół godziny przed spotkaniem)
goście: Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria „Monumenta Poloniae Culinaria” – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. „Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie i edycja rozproszonego materiału źródłowego”. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę „Kuchnia staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska).
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna Specjalizuje się w historii kuchni polskiej. Prowadzi rubrykę Historie kuchenne w krakowskiej „Gazecie Wyborczej”, regularnie pisze także dla portalu Culture.pl oraz magazynów „Usta”, „Kuchnia” i „Forbes”. Była koordynatorką wydarzeń promujących kuchnię polską we Francji oraz współautorką tekstów do książki „Appetite for Poland”, wydanej w trzech wersjach językowych z okazji wystawy Expo w Mediolanie w 2015 roku.
fot. Okładka „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”, Wydawnictwo Czarne
Wieczór z poezją Andrzeja Bartyńskiego
13 września 2018 - 18:00
Klub Muzyki i Literatury
Pl. Kościuszki 10 Wrocław
13 545literatura
Wieczór z poezją Krystyny Zajko-Minkiewicz
12 września 2018 - 16:00
Klub Muzyki i Literatury
Pl. Kościuszki 10 Wrocław
13 787literatura
Warsztat literacko-plastyczny „Zostań Pablo Picasso”
11 września 2018 - 17:00
Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu, Filia nr 18
Grabiszyńska 236a Wrocław
16 818literatura
Prezentacja książki pt. ''Antologia pokoju''
10 września 2018 - 17:00
Klub Muzyki i Literatury
Pl. Kościuszki 10 Wrocław
13 625literatura
NIEDZIELA Z GUILLAUME APOLLINAIREM
9 września 2018 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
12 974literatura
Biblioteka Plenerowa w Teatrze Muzycznym Capitol
8 września 2018 - 12:00
Teatr Capitol
ul. Marszałka J. Piłsudskiego 67 Wrocław
12 733literatura
Pikinik przed Biblioteką Grafit
8 września 2018 - 11:00
Biblioteka Grafit
Namysłowska 8 Wrocław
24 490muzyka
Book Swap
2 września 2018 - 15:00
Ur Bar
Kotlarska 43 Wrocław
12 824literatura
NIEDZIELA Z JEAN-PAUL SARTREM
26 sierpnia 2018 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
13 472literatura
BIURO Release Party
4 sierpnia 2018 - 17:00
Galeria Awangarda BWA
ul. Wita Stwosza 32 Wrocław
37 029sztuka
Spotkanie z najpopularniejszymi fryzjerami w Polsce
21 lipca 2018 - 15:00
Empik Renoma
ul. Świdnicka 40 Wrocław
13 090literatura
Zrozumieć górę i tych, którzy próbują ją zdobyć
19 lipca 2018 - 18:00
Empik Renoma
ul. Świdnicka 40 Wrocław
13 085literatura
Czytanie na żywo fragmentów „Pana Tadeusza”
12 lipca 2018 - 17:00
Muzeum Pana Tadeusza
Kamienica Pod Złotym Słońcem, Rynek 6 Wrocław
13 620literatura
NIEDZIELA Z ARTUREM RIMBAUD
8 lipca 2018 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
20 342literatura
Spotkanie autorskie z Andrzejem Saramonowiczem
29 czerwca 2018 - 18:00
Filia 29 Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu
Reja 1 Wrocław
13 484literatura
Prapremiera książki "Indiańską ścieżką" Katarzyny Georgiou
18 czerwca 2018 - 18:00
Klub Muzyki i Literatury
Pl. Kościuszki 10 Wrocław
13 866literatura
Spotkanie z Piotrem Stelmachem we Wrocławiu
14 czerwca 2018 - 18:00
EMPiKCH Renoma
ul. Świdnicka 40 Wrocław
13 130literatura




























