koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
TpL repertuar grudzień 2025CO JEST GRANE - GRUDZIEŃ 2025 - nr 376NEON VOICE
zmodyfikowano  7 lat temu  »  

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej – spotkanie autorskie

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 18 167 wyświetleń od 23 listopada 2018

Muzeum Pana Tadeusza zaprasza na spotkanie z Jarosławem Dumanowskim i Magdaleną Kasprzyk-Cheveriaux, autorami książki „Kapłony i szczeżuje” opowiadającej o kuchni staropolskiej, tak starej i tak polskiej, że dzisiaj już nieznanej.

Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Jak pisał osiemnastowieczny historyk, Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe.

Poczytajmy zatem o oszałamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.

Książka „Kapłony i szczeżuje” opowiada o kuchni staropolskiej, tak starej i tak polskiej, że dzisiaj już nieznanej. Kuchnia to tak naprawdę nie tyle potrawy, produkty czy nawet smak, ale pewne zasady, idee i wartości decydujące o tym, co jemy, jak to przyrządzamy i rozstrzygające o tym, jak to nam smakuje i co uznajemy za lepsze, bardziej eleganckie i światowe. Stąd też książka dotyczy przede wszystkim globalizacji i kariery nowych produktów z Ameryki, dawnego polskiego postu i zapomnianej dietetyki, zupełnie innej estetyki smaku, utraconych swojskich i dzikich produktów.

Opowieść kończy się uwagami o tzw. „rekonstrukcji kulinarnej”: dzisiejszej modzie na naśladowanie dawnej kuchni. Czy to jest w ogóle możliwe? Czy można wskrzesić dawną kuchnię? Czy kucharze są w stanie zrozumieć przepisy sprzed setek lat i zabrać nas w swoistą podróż w czasie?


wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona, wejściówki do odebrania w kasach muzeum, możliwa rezerwacja mailowa: zapisy@ossolineum.pl (zarezerwowane wejściówki należy odebrać najpóźniej pół godziny przed spotkaniem)


goście: Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria „Monumenta Poloniae Culinaria” – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. „Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie i edycja rozproszonego materiału źródłowego”. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę „Kuchnia staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska).

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna Specjalizuje się w historii kuchni polskiej. Prowadzi rubrykę Historie kuchenne w krakowskiej „Gazecie Wyborczej”, regularnie pisze także dla portalu Culture.pl oraz magazynów „Usta”, „Kuchnia” i „Forbes”. Była koordynatorką wydarzeń promujących kuchnię polską we Francji oraz współautorką tekstów do książki „Appetite for Poland”, wydanej w trzech wersjach językowych z okazji wystawy Expo w Mediolanie w 2015 roku.


fot. Okładka „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”, Wydawnictwo Czarne

zmodyfikowano  7 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ