
Specjały Nadodrza
- od: 3 sierpnia 2018, piątekdo: 4 sierpnia 2018, sobota

plakat
Specjały Nadodrza to kulinarne święto tego osiedla. Przyjdź 4 i 5 sierpnia i spróbuj 22 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni. Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Bułeczka z marynowanym boczkiem, tatar wołowy z lubczykiem na grzance, gofr z krewetką, lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i wiele innych… W każdym miejscu za specjał i napój zapłacisz tylko 10 zł! Sprawdź jak smakuje Nadodrze! Restauratorzy zastrzegają sobie prawo do wcześniejszego zamknięcia lokali w przypadku wyprzedania wszystkich Specjałów.
W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 6 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodami głównymi są dwa Nadodrzańskie Bony Smakosza o wartości 300 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będziesz mógł stołować się w lokalach biorących udział w wydarzeniu. Losowanie nagród odbędzie się 6.08.2018 r. o godzinie 12. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.
Miejsca biorące udział w wydarzeniu:
- Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A] – bułeczka z marynowanym w piwie boczkiem + szklaneczka piwa
Egg Cafe to australijska kawiarnia na Nadodrzu. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach kawiarni jest właścicielka Egg Cafe - Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam bułeczki z marynowanym w piwie boczkiem i popcorn z kurczakiem oraz koleslawem serwowane ze szklaneczką piwa.
- Pizza Pany [ul. Cybulskiego 1] – Foccacia z czarnuszką i miksem grzybów + lemoniada
Pizza Pany powstała jako kontynuacja letniego baru „Odra Pany”. Dzięki powodzeniu jakim cieszyła się pizza znad Odry i dużemu doświadczeniu szefa kuchni, właściciele postanowili otworzyć na Nadodrzu stacjonarną pizzerię Pizza Pany. Podczas Specjałów Nadodrza pizzeria będzie serwować Foccacie, czyli ciasto stanowiące podstawę pizzy z czarnuszką, mozzarellą, miksem grzybów i pietruszką razem z lemoniadą.
- Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]- tatar wołowy z lubczykiem
Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając smażony kozi ser na oliwie tymiankowej z musem z buraka, prażonymi pestkami dyni, rukolą z sosem winegret i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
- Wilk Syty [Trzebnicka 3] – Pastel de Nata + sos z sezonowych ziół i owoców
Wilk Syty to nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop. Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowego Pastel de Nata z pudrem malinowym i grzybowe Foie Gras z ziołami w wersji wegańskiej, a do tego sos z sezonowych owoców i ziół.
- Lodziarnia Roma [ul. Rydygiera 5] – lody z czarnego sezamu + czekoladowo-sezamowa polewa na ciepło
Lodziarnia Roma powstała tuż po wojnie, w 1946 roku. Otworzył ją Antoni Grzelak pilot i mechanik we współpracy z włoskim cukiernikiem. W 1991 roku lodziarnię przejął mistrz cukiernictwa Jerzy Górski, który prowadzi ją do dziś. Lody serwowane w Romie, produkowane są na tej samej, włoskiej recepturze. Do dzisiaj kupuje się je, tak jak po wojnie – na żetony. W trakcie Specjałów Nadodrza Lodziarnia Roma będzie nas kusić kultowymi lodami z czarnego sezamu w połączeniu z porcją prawdziwie włoskiego automatu: śmietanką z sorbetową truskawką oraz czekoladowo-sezamową polewą na ciepło.
- Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39/1c]- Prosciutto e melone con prosecchino + kieliszek prosecco
Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W pierwszy weekend sierpnia Ogień będzie serwować przekąskę Prosciutto e melone con prosecchino, czyli kawałek słodkiego melona kantalupe z rozpływającym się w ustach plastrem prosciutto crudo di Parma DOP. Serwowane z kieliszkiem prosecco.
- Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37] – rogal francuski z cukrem cynamonowym + Chocup Coffee
Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. Podczas Specjałów Nadodrza Cafe Le Miracle będzie serwować muffinkę z malinką i kremem hibiskusowym oraz różowy drink na bazie Martini..
- Basen Beach Bar [Pasterska, Mosty Trzebnickie ] – odrzańscy muszkieterowie, czyli 3 pizze + lemoniada
Basen Beach Bar to miejsce leżące nad samym brzegiem Odry, tuż przy Mostach Trzebnickich. Wyróżnia je kameralna, rodzinna atmosfera, magiczny i klimatyczny wystrój, zabawowa załoga, pyszna autorska kuchnia oraz bajeczne zachody słońca. Podczas Specjałów Nadodrza zaprezentują Odrzańskich Muszkieterów, czyli 3 mini pizze: klasyk; chorizo i kozi ser z sosami własnego wyrobu i aromatycznymi warzywnymi przetworami oraz z lemoniadą.
- Green Bus Point [ul. Dubois 2/1a]- Vegan Samosa + mała lemoniada
Green Bus to pierwsza wrocławska "fast foodownia" dla wegan i wegetarian. Do pizz, kebabów i burgerów używane są tu produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ser wegański, tempeh, seitan, tofu, oraz różnego rodzaju warzywa. Green Bus jako swój nadodrzański specjał zaserwuje Vegan Samosę - smażone indyjskie pierożki z farszem ziemniaczano–groszkowym, sosem limonkowo–miętowy serwowane z małą lemoniadą.
- Zenka Cafe [ul. Dubois 41] – gofr z krewetką + Zenka Mint Julep
Zenka Cafe działa na Nadodrzu od dwóch lat. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować gofra z krewetką serwowaną na sosie majonezowym z dodatkiem sera, orzechów włoskich i koperku, a do picia - Zenka Mint Julep, czyli koktajl musujący z miętą.
- Zjedz Burgera [pl.Bema 6]– miniburger Pan Placek + lemoniada z arbuzów
Zjedz Burgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować miniburger Pan Placek, w skład którego wchodzi mięso, placek ziemniaczany, gulasz wołowy z sosem śmietanowy, a do tego lemoniada z arbuzów.
- Wroclov Bar [ul. Wąska 5] – karkówka z pieca + surówka i kompot
Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować karkówki z pieca z ziemniaczkami, surówką i kompotem.
- Słodko! [Jedności Narodowej 67b]- lemoniadowy sernik + apfelschorie
Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Właściciele Słodko zaczęli od małego okienka przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas jednej z Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy. Słodko na swój specjał wybrało lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i apfelschorle: bezalkoholowy szprycer ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego, cytryny i mięty.
- Macondo [ul. Pomorska 19] - niezobowiązujący deser bezowy + pomarańcza z chia
Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć. Tym razem Macondo zaprasza na owocowe szaleństwo wychodzące naprzeciw wakacyjnym nastrojom: niezobowiązujący deser bezowy i pomarańczadę z chia
- Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – Bostock + czarny przelew
Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze. To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało Bostock, czyli brioszkę maczaną w pomarańczach z kremem migdałowo-waniliowym i pieczonymi migdałami oraz czarny przelew.
- Food Think Tank [Łokietka 6] - Lane szare kluski ziemniaczane + napój dyniowy
Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować pieczonych wędzonych pomidorów, kotleta z buraków z kaszą jaglaną i lemoniadą ze zielonych ogórków
- Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1] - Nachosy i 2 salsy + lemoniada
Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. W pierwszy weekend sierpnia w Tacos Locos będzie można spróbować nachosów z dwoma sosami w zestawie z lemoniadą.
- Powoli [Rydygiera 25/27] – Pana Cotta + autorska mrożona herbata
Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Z okazji kulinarnego święta Nadodrza, Powoli będzie serwować Pana Cottę z owocowymi sosami wraz z autorską mrożoną herbatą.
- Cafe Równik [Jedności Narodowej 47] – Chłodnik z avocado z kiełkami + lemoniada
Cafe Równik to więcej niż zwykła kawiarnia. Wyobraź sobie miejsce, w którym każdy traktowany jest równo, a panująca atmosfera sprawia, że na chwilę zatrzymasz się. Miejsce w którym możesz napić się pysznej kawy, zjeść smaczne ciastko, a przede wszystkim spędzić czas z przyjaciółmi. Jako Specjał Nadodrza Cafe Równik wybrało chłodnik z avocado z kiełkami podawany z lemoniadą.
- Znasz Ich Cafe - Bistro [Rydygiera 25B] – zielone kopytka w ziołach + koktajl mleczny Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy. W pierwszy weekend sierpnia specjałem Znasz Ich będą zielone kopytka w ziołach z wędzonym twarogiem i koktajl mleczny z owocami leśnymi.
- Nadodrze Cafe Resto Bar [Drobnera 26A] – żeberko w bułce maślanej + domowe sosy Nadodrze jest połączeniem luźnego klimatu i pysznej ambitnej kuchni. To miejsce, w którym można rozluźnić krawat, odetchnąć przy aromatycznej kawie z lokalnej palarni lub zjeść pyszny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny. Wieczorami zamienia się w tętniący życiem bar oferujący piwa rzemieślnicze i pyszne koktajle. W przedostatni weekend listopada będzie można tu spróbować wursta w pieczywie z kimchi.
- Pomiędzy [Dubois 2] – sakiewka z wieprzem + mrożona herbata Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować pysznej sakiewki z wieprzem podawanej z mrożoną herbatą.

Food Think Tank

Ogień Pizza Rzemieślnicza

Tacos Locos

NIEZNANE OBLICZA HINDUIZMU - wystawa fotografii z Indii
2 marca 2013 - jest więcej terminów
Galeria Mieszczańska
ul. Piaskowa 17 Wrocław
22 204sztuka
"Głuchy krzyk"- Kacper Piskorowski
2 marca 2013 - 16:00jest więcej terminów
Browar Mieszczański
ul. Hubska 44 Wrocław
22 426sztuka
SZTUKA I PROPAGANDA Od piktorializmu do dokumentu czasów II Wojny Światowej
od: 1 lutego 2013 do: 2 marca 2013
DOMEK ROMAŃSKI Dolnośląskie Centrum Fotografii
pl. bpa Nankiera 8 Wrocław
22 241sztuka
Niekonwencjonalny „recykling” w czwartkowy wieczór w Lapanice
28 lutego 2013 -
Lapanika
Kazimierza Wielkiego 27 Wrocław
38 991sztuka
„Akt w klasycznej odsłonie - bez tajemnic”.
od: 15 lutego 2013 do: 28 lutego 2013
Browar Mieszczański
ul. Hubska 44 Wrocław
22 240sztuka
Akwarela – Janusz Łozowski (wystawa)
od: 1 lutego 2013 do: 28 lutego 2013
MBP Filia nr 16
ul. Kolista 17 Wrocław
23 518sztuka
LIŚCIAKI - FLOROTYPIE
od: 7 stycznia 2013 do: 28 lutego 2013
Klub 4 Regionalnej Bazy Logistycznej
ul. Pretficza 24 Wrocław
24 500sztuka
Marcin Harlender ...zzz...z "Nicości..."
od: 19 lutego 2013 do: 22 lutego 2013
Galeria Entropia
ul.Rzeźnicza 4 Wrocław
22 191sztuka
Warsztaty Decoupage
20 lutego 2013 - 17:00 - 19jest więcej terminów
Lapanika
Kazimierza Wielkiego 27 Wrocław
21 545sztuka
Pocałunki w Parku - fotowalentynki
16 lutego 2013 - 12:00 - 18.00
Park Handlowy Bielany
Czekoladowa 5-22, Kobierzyce Wrocław
21 808sztuka
MONIDŁO wystawa trochę innej ;) fotografii ślubnej
od: 11 stycznia 2013 do: 15 lutego 2013
Dom handlowy RENOMA
Świdnicka 40 Wrocław
22 081sztuka
Na kołach i po torach, czyli jak przewożono pocztę w I połowie XX wieku
13 lutego 2013 - 2013-03-18
Muzeum Poczty i Telekomunikacji
ul. Krasińskiego 1 Wrocław
21 671sztuka
Wrocławski Stand Up Prezentuje: Famous Jim Williams + After Party
12 lutego 2013 - 20:00-22.00
Klub Puzzle
Przejście garncarskie 2, II piętro Wrocław
21 503sztuka
Klamra czasoprzestrzeni
12 lutego 2013 -
ODT Światowid
ul. Sempołowskiej 54A Wrocław
21 015sztuka
Nalandia dla Dzieci
10 lutego 2013 - 12:00 - 13
Księgarnio Kawiarnia Nalanda
Plac Kościuszki 12 Wrocław
21 355sztuka
Obchody Chińskiego Nowego Roku
9 lutego 2013 - 17:00jest więcej terminów
Wydział Prawa Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego
Uniwersytecka 7-10 Wrocławjest więcej miejsc
21 499sztuka
Ferie z grafiką artystyczną
od: 28 stycznia 2013 do: 8 lutego 2013
Pracownia Grafiki Artystycznej ODT Światowid
Szczytnicka 51 (wejście od ul. Polaka) Wrocław
22 294sztuka
