koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!

INFORMACJA:

dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
dla zakresu jest nie ma danych
dlatego przekierowano do zakresu BYŁO
OK

Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies.

Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki
wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z  Polityką Prywatności.

» ROZUMIEM I AKCEPTUJĘ
zmodyfikowano  7 lat temu  »  

Specjały Nadodrza

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 14 134 wyświetleń od 31 lipca 2018

Wrocław » Łokietka 5, Wrocław » NA MAPIE

  • od: 3 sierpnia 2018, piątek
    do: 4 sierpnia 2018, sobota

Specjały Nadodrza to kulinarne święto tego osiedla. Przyjdź 4 i 5 sierpnia i spróbuj 22 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni. Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Bułeczka z marynowanym boczkiem, tatar wołowy z lubczykiem na grzance, gofr z krewetką, lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i wiele innych… W każdym miejscu za specjał i napój zapłacisz tylko 10 zł! Sprawdź jak smakuje Nadodrze! Restauratorzy zastrzegają sobie prawo do wcześniejszego zamknięcia lokali w przypadku wyprzedania wszystkich Specjałów.

W każdym miejscu, w którym spróbujesz Specjału Nadodrza otrzymasz specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzesz minimum 6 różnych pieczątek, wypełnisz pole z danymi kontaktowymi i zostawisz je w ostatnim odwiedzonym przez Ciebie miejscu, będziesz mógł wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodami głównymi są dwa Nadodrzańskie Bony Smakosza o wartości 300 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będziesz mógł stołować się w lokalach biorących udział w wydarzeniu. Losowanie nagród odbędzie się 6.08.2018 r. o godzinie 12. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.

Miejsca biorące udział w wydarzeniu:

  1. Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A] – bułeczka z marynowanym w piwie boczkiem + szklaneczka piwa

Egg Cafe to australijska kawiarnia na Nadodrzu. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach kawiarni jest właścicielka Egg Cafe - Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam bułeczki z marynowanym w piwie boczkiem i popcorn z kurczakiem oraz koleslawem serwowane ze szklaneczką piwa.

  1. Pizza Pany [ul. Cybulskiego 1] – Foccacia z czarnuszką i miksem grzybów + lemoniada

Pizza Pany powstała jako kontynuacja letniego baru „Odra Pany”. Dzięki powodzeniu jakim cieszyła się pizza znad Odry i dużemu doświadczeniu szefa kuchni, właściciele postanowili otworzyć na Nadodrzu stacjonarną pizzerię Pizza Pany. Podczas Specjałów Nadodrza pizzeria będzie serwować Foccacie, czyli ciasto stanowiące podstawę pizzy z czarnuszką, mozzarellą, miksem grzybów i pietruszką razem z lemoniadą.

  1. Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]- tatar wołowy z lubczykiem

Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając smażony kozi ser na oliwie tymiankowej z musem z buraka, prażonymi pestkami dyni, rukolą z sosem winegret i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

  1. Wilk Syty [Trzebnicka 3] – Pastel de Nata + sos z sezonowych ziół i owoców

Wilk Syty to nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop. Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowego Pastel de Nata z pudrem malinowym i grzybowe Foie Gras z ziołami w wersji wegańskiej, a do tego sos z sezonowych owoców i ziół.

  1. Lodziarnia Roma [ul. Rydygiera 5] – lody z czarnego sezamu + czekoladowo-sezamowa polewa na ciepło

Lodziarnia Roma powstała tuż po wojnie, w 1946 roku. Otworzył ją Antoni Grzelak pilot i mechanik we współpracy z włoskim cukiernikiem. W 1991 roku lodziarnię przejął mistrz cukiernictwa Jerzy Górski, który prowadzi ją do dziś. Lody serwowane w Romie, produkowane są na tej samej, włoskiej recepturze. Do dzisiaj kupuje się je, tak jak po wojnie – na żetony. W trakcie Specjałów Nadodrza Lodziarnia Roma będzie nas kusić kultowymi lodami z czarnego sezamu w połączeniu z porcją prawdziwie włoskiego automatu: śmietanką z sorbetową truskawką oraz czekoladowo-sezamową polewą na ciepło.

  1. Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39/1c]- Prosciutto e melone con prosecchino + kieliszek prosecco

Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W pierwszy weekend sierpnia Ogień będzie serwować przekąskę Prosciutto e melone con prosecchino, czyli kawałek słodkiego melona kantalupe z rozpływającym się w ustach plastrem prosciutto crudo di Parma DOP. Serwowane z kieliszkiem prosecco.

  1. Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37] – rogal francuski z cukrem cynamonowym + Chocup Coffee

Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. Podczas Specjałów Nadodrza Cafe Le Miracle będzie serwować muffinkę z malinką i kremem hibiskusowym oraz różowy drink na bazie Martini..

  1. Basen Beach Bar [Pasterska, Mosty Trzebnickie ] – odrzańscy muszkieterowie, czyli 3 pizze + lemoniada

Basen Beach Bar to miejsce leżące nad samym brzegiem Odry, tuż przy Mostach Trzebnickich. Wyróżnia je kameralna, rodzinna atmosfera, magiczny i klimatyczny wystrój, zabawowa załoga, pyszna autorska kuchnia oraz bajeczne zachody słońca. Podczas Specjałów Nadodrza zaprezentują Odrzańskich Muszkieterów, czyli 3 mini pizze: klasyk; chorizo i kozi ser z sosami własnego wyrobu i aromatycznymi warzywnymi przetworami oraz z lemoniadą.

  1. Green Bus Point [ul. Dubois 2/1a]- Vegan Samosa + mała lemoniada

Green Bus to pierwsza wrocławska "fast foodownia" dla wegan i wegetarian. Do pizz, kebabów i burgerów używane są tu produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ser wegański, tempeh, seitan, tofu, oraz różnego rodzaju warzywa. Green Bus jako swój nadodrzański specjał zaserwuje Vegan Samosę - smażone indyjskie pierożki z farszem ziemniaczano–groszkowym, sosem limonkowo–miętowy serwowane z małą lemoniadą.

  1. Zenka Cafe [ul. Dubois 41] – gofr z krewetką + Zenka Mint Julep

Zenka Cafe działa na Nadodrzu od dwóch lat. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować gofra z krewetką serwowaną na sosie majonezowym z dodatkiem sera, orzechów włoskich i koperku, a do picia - Zenka Mint Julep, czyli koktajl musujący z miętą.

  1. Zjedz Burgera [pl.Bema 6]– miniburger Pan Placek + lemoniada z arbuzów

Zjedz Burgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować miniburger Pan Placek, w skład którego wchodzi mięso, placek ziemniaczany, gulasz wołowy z sosem śmietanowy, a do tego lemoniada z arbuzów.

  1. Wroclov Bar [ul. Wąska 5] – karkówka z pieca + surówka i kompot

Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować karkówki z pieca z ziemniaczkami, surówką i kompotem.

  1. Słodko! [Jedności Narodowej 67b]- lemoniadowy sernik + apfelschorie

Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Właściciele Słodko zaczęli od małego okienka przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas jednej z Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy. Słodko na swój specjał wybrało lemoniadowy sernik z agaretką z prosecco i apfelschorle: bezalkoholowy szprycer ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego, cytryny i mięty.

  1. Macondo [ul. Pomorska 19] - niezobowiązujący deser bezowy + pomarańcza z chia

Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć. Tym razem Macondo zaprasza na owocowe szaleństwo wychodzące naprzeciw wakacyjnym nastrojom: niezobowiązujący deser bezowy i pomarańczadę z chia

  1. Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – Bostock + czarny przelew

Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze. To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało Bostock, czyli brioszkę maczaną w pomarańczach z kremem migdałowo-waniliowym i pieczonymi migdałami oraz czarny przelew.

  1. Food Think Tank [Łokietka 6] - Lane szare kluski ziemniaczane + napój dyniowy

Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować pieczonych wędzonych pomidorów, kotleta z buraków z kaszą jaglaną i lemoniadą ze zielonych ogórków

  1. Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1] - Nachosy i 2 salsy + lemoniada

Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. W pierwszy weekend sierpnia w Tacos Locos będzie można spróbować nachosów z dwoma sosami w zestawie z lemoniadą.

  1. Powoli [Rydygiera 25/27] – Pana Cotta + autorska mrożona herbata

Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Z okazji kulinarnego święta Nadodrza, Powoli będzie serwować Pana Cottę z owocowymi sosami wraz z autorską mrożoną herbatą.

  1. Cafe Równik [Jedności Narodowej 47] – Chłodnik z avocado z kiełkami + lemoniada

Cafe Równik to więcej niż zwykła kawiarnia. Wyobraź sobie miejsce, w którym każdy traktowany jest równo, a panująca atmosfera sprawia, że na chwilę zatrzymasz się. Miejsce w którym możesz napić się pysznej kawy, zjeść smaczne ciastko, a przede wszystkim spędzić czas z przyjaciółmi. Jako Specjał Nadodrza Cafe Równik wybrało chłodnik z avocado z kiełkami podawany z lemoniadą.

  1. Znasz Ich Cafe - Bistro [Rydygiera 25B] – zielone kopytka w ziołach + koktajl mleczny Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy. W pierwszy weekend sierpnia specjałem Znasz Ich będą zielone kopytka w ziołach z wędzonym twarogiem i koktajl mleczny z owocami leśnymi.
  2. Nadodrze Cafe Resto Bar [Drobnera 26A] – żeberko w bułce maślanej + domowe sosy Nadodrze jest połączeniem luźnego klimatu i pysznej ambitnej kuchni. To miejsce, w którym można rozluźnić krawat, odetchnąć przy aromatycznej kawie z lokalnej palarni lub zjeść pyszny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny. Wieczorami zamienia się w tętniący życiem bar oferujący piwa rzemieślnicze i pyszne koktajle. W przedostatni weekend listopada będzie można tu spróbować wursta w pieczywie z kimchi.
  3. Pomiędzy [Dubois 2] – sakiewka z wieprzem + mrożona herbata Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować pysznej sakiewki z wieprzem podawanej z mrożoną herbatą.
autor:
zmodyfikowano  7 lat temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ