INFORMACJA:
Odkryj smak lokalnych produktów w restauracji
- od: 25 stycznia 2016, poniedziałekdo: 29 lutego 2016, poniedziałek
 

Już ponad 60% Polaków kupuje świeże i lokalne produkty, wynika z raportu Friends of the Earth Europe. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się eko-jarmarki i bazary z regionalną żywnością. Również podczas wizyty w restauracjach goście zwracają uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne składniki ich dań. Zauważają to restauratorzy, którzy chcąc zapewnić najwyższą jakość potraw, nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami.
Polacy chętnie sięgają po regionalną żywność. Wyraża się to w rosnącej popularności idei slow food. Jak wynika z raportu „Z pola do społeczeństwa” z 2015 roku przygotowanego przez organizację Friends of the Earth Europe, już ponad 60% Polaków kupuje produkty od regionalnych dostawców. Dostęp do lokalnej żywności jest znacznie łatwiejszy dzięki licznie odbywającym się eko-jarmarkom i bazarom. Przykład stanowić może Wrocławski Bazar Smakoszy czy BioBazar, odbywający się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach.
Również coraz więcej restauracji zaczyna zwracać uwagę na aspekt lokalności w kuchni.
– Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami nasze potrawy przygotowywane są w oparciu wyłącznie o świeże, najwyższej jakości produkty, co doceniają goście odwiedzający naszą restaurację – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej Food Art Gallery. – Myślę, że najlepszym sposobem na promowanie naszej polskiej żywności jest właśnie jak najczęstsze z niej korzystanie. Cztery piękne polskie pory roku zapewniają nam prawdziwe bogactwo naturalnych składników, z których szefowie kuchni powinni czerpać.
W potrawach serwowanych w Food Art Gallery nie brakuje lokalnych akcentów. Codziennie na miejscu wypiekany jest świeży, pachnący chleb, z mąki z Młyna Skokowa, wpisanej do programu Slow Food Dolny Śląsk. W karcie dań można znaleźć również sałatkę z buraków z kozią ricottą pochodzącą z Łomnicy czy śledzia w oleju lnianym z ekologicznej olejarni z Jelcza-Laskowic. Warto również wspomnieć o zupie kremie z topinamburu – rośliny bulwiastej stanowiącej zdrowszą alternatywę dla popularnych w Polsce ziemniaków – pochodzącego z własnej ekologicznej uprawy należącej do restauracji. Zagranicznym gościom zaś szczególnie do gustu przypadło Piwo Sobótka Górka, warzone wyłącznie z naturalnych składników tuż pod Wrocławiem.
Szefowie kuchni dzięki umiejętnemu wykorzystaniu lokalnych produktów nadają swoim daniom wyjątkowy smak. Tego nigdy się nie osiągnie sięgając po przetworzoną żywność. Jedzenie przyrządzone w ten sposób jest też naturalnie o wiele zdrowsze. Dzięki współpracy z lokalnymi dostawcami restauracje mogą zainspirować swoich gości, pokazując im to, co jest najlepsze w ich regionie. Jak się okazuje, mamy czym się pochwalić w dziedzinie kulinariów i różnorodności produktów.




Zaplątane - warsztaty wyplatania makramy - kwietniki
3 października 2020 - 13:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
16 293samorozwoj
Herbatki prosto z roślin
3 października 2020 - 14:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 633samorozwoj
Roślinny SWAP
3 października 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 454samorozwoj
Terapeutyczna moc owoców i warzyw - wykład
3 października 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 642samorozwoj
Malinowy prysznic - warsztaty kosmetyczne dla dzieci
3 października 2020 - 12:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 641samorozwoj
Dzika kosmetyka
3 października 2020 - 15:00
Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin
Dubois 33/35A Wrocław
15 387samorozwoj
Kolej Transsyberyjska - 9288 km z Moskwy do Władywostoku
3 października 2020 - 18:00
Klub Wędrówki
Podwale 37/38 Wrocław
16 644samorozwoj
Niewidzialny Manhattan. Spacery dla osób niewidomych i słabowidzących
3 października 2020 - 13:00jest więcej terminów
Muzeum Współczesne Wrocław
PL. STRZEGOMSKI 2A Wrocław
23 690samorozwoj
Ruszyły nowe kursy
od: 8 września 2020 do: 30 września 2020
Studio Ruchu-Klub Tańca Malwiny Pietrzyk-Nowak
ul.Strzegomska 3b3c/7u Wrocław
19 201samorozwoj
Domowe muzeum | bezpłatne scenariusze zabaw dla dzieci
od: 1 kwietnia 2020 do: 30 września 2020
Muzeum Pana Tadeusza
Rynek 6 Wrocław
37 717samorozwoj
Meeting with history on-line
29 września 2020 - 18:00jest więcej terminów
Centrum Historii Zajezdnia
Grabiszyńska 184 Wrocław
31 234samorozwoj
Sąsiedzki Pchli Targ Pod Chmurką
27 września 2020 - 11:00
Wrocławski Klub Anima
ul. Pilczycka 47 Wrocław
16 353samorozwoj
NIEDZIELA RYSUJĄCA / rysunek i poezja
27 września 2020 - 16:00
Macondo
Pomorska 19 Wrocław
17 951samorozwoj
Jubilo. Głos
od: 25 września 2020 do: 27 września 2020
Studio na Grobli Instytutu im. Jerzego Grotowskiego
na Grobli 30/32 Wrocław
37 734teatr
Maraton Pomysłów Społecznych
od: 26 września 2020 do: 27 września 2020
Biznes Zone
Robotnicza 42a Wrocław
21 516samorozwoj
Warsztaty dla dzieci w Muzeum bezpłatne
26 września 2020 - 11:00
Muzeum Poczty i Telekomunikacji
Krasińskiego 1 Wrocław
17 566samorozwoj
Ameryka Południowa - komarem w świat
26 września 2020 - 19:00
Klub Wędrówki
Podwale 37/38 Wrocław
19 618samorozwoj






























