koncentrator kultury wyciskamy 100% kultury z kultury - wyciskaj z nami!
TpL Repertuar MAJ 2025Wieczory w Aesenale 2025CO JEST GRANE - Maj 2025 - nr 371
zmodyfikowano  4 lata temu  »  

Spotkanie autorskie online z Witoldem Szabłowskim

CO było GRANE - ARCHIWALNE TERMINY » » 4 816 wyświetleń od 5 listopada 2021
  • 10 listopada 2021, środa
    » 18:00

Interaktywne transmisje odbywają się na stronie Facebook.com/empik.com. W trakcie wydarzeń możliwe jest zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Wszystkie spotkania tłumaczone są na język migowy. Partnerem cyklu Premiera online jest mBank.

Premierowa „Rosja od kuchni” (Wydawnictwo W.A.B.) to połączenie książki kucharskiej i reportażu. Jej premierze towarzyszyć będzie spotkanie online z udziałem autora Witolda Szabłowskiego, które poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge.

Z książki czytelnik dowie się, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.

Przede wszystkim książka tłumaczy, jak jedzenie może służyć propagandzie. W Związku Radzieckim celom władzy podporządkowany był każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. Nie przez przypadek rządzi tam Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina, o których także można w tej książce przeczytać.

zmodyfikowano  4 lata temu  »  
przewiń ekran do początku stronyprzewiń ekran do początku strony

Wybierz kasę biletową:

ZAMKNIJ